Dia Mundial de Consciència sobre l’Autisme
abril 4, 2023
Renovació de conveni de col·laboració amb l’Andorran Banking
novembre 16, 2023

Els joves de JEI juntament amb els professionals, un cop al mes anem a Caldea, per així poder generalitzar totes les habilitats que aprenen els joves al centre en altres contextos. Aquesta activitat comporta que puguem treballar múltiples habilitats: com l’anticipació de rutines, els hàbits d’autonomia, el temps d’espera, desplaçaments, la inclusió i les conductes socialment inadequades, entre d’altres.

Pel que les rutines, treballem amb diferents estratègies com anticipar un dia abans l’activitat, mitjançant un horari visual, que és adaptat per a cada jove en funció del seu nivell de comprensió. També en alguns casos utilitzem el plafó d’ara i després. Aquestes estratègies permeten reduir el nivell d’ansietat i angoixa, augmentar la tolerància a la frustració i d’aquesta manera disminuir les conductes socialment inadequades i finalment que els joves sàpiguen en tot moment que faran i que s’espera d’ells.

També es treballa el temps d’espera mitjançant autoreguladors, doncs als joves els ajuda a tolerar millor l’espera perquè focalitzen l’atenció en un distractor. Els autoreguladors han de ser personalitzats, ja que es basen en les preferències de cada jove, com per exemple pilotes, puzles o kubis, entre altres. D’altra banda, utilitzem els time-timers, per conscienciar-los del temps que han d’esperar, fet que permet augmentar la tolerància a la frustració, els hi aporta tranquil·litat i també permet reduir les conductes socialment inadequades, entre altres.

A part de treballar les habilitats anteriorment descrites, en aquesta hora intentem que els joves s’ho passin d’allò més bé, permetent la seva relaxació,  i que gaudeixin dels diferents espais que ens ofereix Caldea. També com a professionals ens adaptem a les seves prioritats i som flexibles.

Els beneficis que comporta l’aigua i el fet d’anar a Caldea mensualment, són que els nostres joves estan més relaxats i tranquils quan surten de l’espai termolúdic, estan en un estat de pau i de tranquil·litat, tenen l’oportunitat de fer altres activitats fora de l’entorn escolar i a més també comporta que hi hagi una major visibilització de l’autisme amb elevada necessitat de supor  i una inclusió real a la societat.

El fet d’anar a Caldea també promou la generalització d’aprenentatges i això permet que les famílies que ho desitgin puguin gaudir d’aquesta activitat amb els seus fills/es, ja que prèviament s’han pogut treballar un seguit d’habilitats.

 

Olga Dolcet Cordellana

Educadora de JEI