Dia Mundial de Consciència sobre l’Autisme
abril 4, 2023

Els joves de JEI juntament amb els professionals, un cop al mes anem a Caldea, per així poder generalitzar totes les habilitats que aprenen els joves al centre en altres contextos. Aquesta activitat comporta que puguem treballar múltiples habilitats: com l’anticipació de rutines, els hàbits d’autonomia, el temps d’espera, desplaçaments, la inclusió i les conductes socialment inadequades, entre d’altres.

Pel que les rutines, treballem amb diferents estratègies com anticipar un dia abans l’activitat, mitjançant un horari visual, que és adaptat per a cada jove en funció del seu nivell de comprensió. També en alguns casos utilitzem el plafó d’ara i després. Aquestes estratègies permeten reduir el nivell d’ansietat i angoixa, augmentar la tolerància a la frustració i d’aquesta manera disminuir les conductes socialment inadequades i finalment que els joves sàpiguen en tot moment que faran i que s’espera d’ells.

També es treballa el temps d’espera mitjançant autoreguladors, doncs als joves els ajuda a tolerar millor l’espera perquè focalitzen l’atenció en un distractor. Els autoreguladors han de ser personalitzats, ja que es basen en les preferències de cada jove, com per exemple pilotes, puzles o kubis, entre altres. D’altra banda, utilitzem els time-timers, per conscienciar-los del temps que han d’esperar, fet que permet augmentar la tolerància a la frustració, els hi aporta tranquil·litat i també permet reduir les conductes socialment inadequades, entre altres.

A part de treballar les habilitats anteriorment descrites, en aquesta hora intentem que els joves s’ho passin d’allò més bé, permetent la seva relaxació,  i que gaudeixin dels diferents espais que ens ofereix Caldea. També com a professionals ens adaptem a les seves prioritats i som flexibles.

Els beneficis que comporta l’aigua i el fet d’anar a Caldea mensualment, són que els nostres joves estan més relaxats i tranquils quan surten de l’espai termolúdic, estan en un estat de pau i de tranquil·litat, tenen l’oportunitat de fer altres activitats fora de l’entorn escolar i a més també comporta que hi hagi una major visibilització de l’autisme amb elevada necessitat de supor  i una inclusió real a la societat.

El fet d’anar a Caldea també promou la generalització d’aprenentatges i això permet que les famílies que ho desitgin puguin gaudir d’aquesta activitat amb els seus fills/es, ja que prèviament s’han pogut treballar un seguit d’habilitats.

 

Olga Dolcet Cordellana

Educadora de JEI