Sexualitat i TEA
juliol 15, 2022
La comprensió verbal en l’autisme
novembre 4, 2022

Els dies 18 i 19 d’agost de 2022, amb els i les joves de JEI, vam estar de colònies a Canillo,  gràcies a Mossèn Ramón que ens va oferir una casa per poder passar-hi aquests dos dies.

En la majoria dels casos, era la primera vegada que passaven la nit fora de casa i era una situació que els podia provocar angoixa, però va ser un gran repte que van superar com veritables campions i campiones.

Dijous 18 d’agost

Van arribar a JEI a les 9:15h i vam acabar de fer els últims preparatius per, a les 10h, marxar.

Un cop allà, s’ha de fer el reconeixement tant de la casa com de l’espai (tot i que, la tarda abans, ja vam anar-hi tots i totes perquè s’anessin habituant a poc a poc). Per a les persones amb autisme, els canvis de rutina i de context poden suposar incertesa i preocupació, és per això, que vam haver de tenir en compte les característiques de cada un dels joves per fer d’aquesta experiència, el més positiva possible. Va ser molt important també el fet que marxessin amb un grup d’educadores i de companys/es que ja coneguessin de fa temps, ja que això, donava un punt de familiaritat i seguretat.

Fet el primer pas, tocava marxar cap a la Vall d’Incles per aprofitar el gran entorn de natura que l’envolta. Són nois i noies als quals els va molt bé caminar per llocs tranquils per tal d’autoregular-se i entrar en estat de calma. Així doncs, hem d’aprofitar l’oportunitat. Al migdia, al voltant de les 13:00h, vam tornar cap a la casa per dinar.

Les estones com l’hora de dinar o qualsevol dels àpats del dia, també és una bona oportunitat per treballar la cohesió entre ells i elles, ja que, presenten mancances en aquestes habilitats socials i, aquests moments, els hi facilita molt treballar-ho.

Durant la tarda, vam fer taller de galetes, per després berenar i excursió pels voltants del Santuari de Meritxell.

A la nit, abans de sopar, tocava joc de nit, preparat prèviament, en el qual els i les joves havien de sortir i trobar una sèrie d’animals que hi havia amagats pels afores de la casa. Cadascú, acompanyat/da de la seva educadora. Això, permet enfortir el vincle i la relació professional-jove, a més de treballar l’atenció i passar una estona divertida amb la resta de companys/es.

Un cop acabada l’activitat, es torna cap a la casa i es fa la rutina de nit de cada jove per, després, sopar i anar a cap al llit.

Divendres 19 d’agost

Un cop desperts, tocava recollir tot l’equipatge per marxar. Així doncs, primer vam esmorzar i, tot seguit, cada jove, amb la seva educadora, va repassar que ho tingués tot guardat i no es descuidés res. D’aquesta manera, també es potencia la seva autonomia i que aprenguin a tenir cura de les seves pertinences. A més de parar atenció en el que estan fent en aquell moment.

En definitiva, aquestes colònies, ens han servit per poder conèixer-nos entre tots/es en un altre context que no sigui l’escolar. També, a escala professional, ens ha permès, posar-nos molt a la pell dels pares i viure de primera mà com és cadascun dels joves en altres entorns. Per descomptat, que a nivell de cohesió, ha sigut una experiència molt positiva tant per ells/es com per nosaltres, les professionals. És per això, que s’ha establert passar una nit fora dos cops a l’any.

Jana Sancho Cabello

Educadora de JEI