Quan parlem d’autoregulació, fem referència a la capacitat de control que té la persona sobre els seus pensaments, accions, emocions i motivacions. Aquest aspecte sovint s’obté a través de diferents eines i estratègies personals.
En molts casos aquesta capacitat no hi és, la qual cosa pot causar conductes socialment inadequades i molt malestar i angoixa. És per això que és molt important i necessari trobar estratègies que permetin als nostres alumnes amb TEA assolir aquesta autoregulació.
En el cas de JEI aquesta capacitat mencionada anteriorment era inexistent i un dels aspectes que potencia aquesta impossibilitat d’autoregular-se és la dificultat que tenen per comunicar-se a través del llenguatge.
Factors com malestar físic, estrès o angoixa, per a les persones que poden manifestar-ho parlant no suposa cap problema, ja que tenen moltes opcions per evitar qualsevol situació incòmoda o per verbalitzar el que els hi està passant, però per les persones amb TEA és tot un obstacle. Així doncs, davant d’aquesta situació és important cercar estratègies per permetre als nostres alumnes una major autoregulació emocional.
Cada noi i noia de JEI disposa de diversos elements autoreguladors que han estat escollits prèviament per ells i elles i s’han pogut detectar a partir de l’observació per part dels professionals.
Alguns dels elements autoreguladors que utilitzem són:
A tall de conclusió, és important comprendre que l’autoregulació és imprescindible, ja que permet als nostres alumnes tenir estratègies eficaces per calmar-se i autoregular-se de forma funcional. És molt important conèixer a la persona amb la qual estàs treballant, fer molta observació i molts “assaig-error” per, finalment donar amb la clau i poder oferir aquestes eines que tant necessiten en el seu dia a dia.
Jana Sancho Cabello
Educadora de JEI