Quan parlem d’autonomia ens referim a la capacitat que fa referència al conjunt d’habilitats que cada persona té per fer les seves eleccions, prendre decisions i responsabilitzar-se dels seus actes. És una capacitat que s’entrena i que nosaltres, a JEI, com a professionals li donem molta importància en el dia a dia dels joves.
Fomentar l’autonomia dels infants amb autisme des dels primers anys de vida és clau per al seu desenvolupament i el seu aprenentatge. Hem de conèixer quins són els punts forts i els punts a millorar dels infants en funció de la seva edat i les seves característiques i característiques tant físiques com psíquiques per tal d’exigir un grau d’autonomia o un altre.
Qualsevol moment del dia és bo per potenciar i treballar l’autonomia dels joves. Així doncs a JEI ho fem de moltes maneres diferents.
Una de les maneres de treballar l’autonomia al centre és amb les tasques de vida independent. Aquestes activitats estan adaptades a cada jove en funció de les seves característiques i les necessitats que presenta a millorar. Sempre s’intenta acordar-les amb la família per poder anar tots a la una i que a casa també ho puguin posar en pràctica, ja que és molt important proporcionar als joves l’oportunitat d’experimentar en diferents contextos el desenvolupament d’aquestes habilitats per tal d’arribar a generalitzar-les i que ho facin de manera espontània i autònoma en el seu dia a dia. L’objectiu final que volem aconseguir és que els joves tinguin aquestes activitats com a rutina en el seu dia a dia i no necessitin l’ajuda d’un adult.
Algunes activitats de vida independent són: plegar roba, estendre roba, posar i treure el rentaplats, netejar taules, escombrar, fregar, fer fotocòpies, fer el llit etc.
Per altra banda, l’autonomia es treballa al llarg del dia de moltes maneres diferents, per exemple a l’hora d’arribada en la rutina diària, quan els joves han d’elaborar el seu horari, a l’hora de dutxar-se, raspallar-se les dents després dels àpats, anar a comprar i pagar al supermercat, a l’hora de vestir-se i desvestir-se entre d’altres.
En conclusió, a JEI es treballen totes aquestes habilitats per aconseguir que els joves siguin autònoms, però això dependrà de cada jove en funció de les seves característiques físiques i psíquiques.
Noèlia Fernández
Educadora de JEI