MASCARETES SOLIDÀRIES
gener 27, 2021
Com treballem a JEI
març 1, 2021

Un dels objectius de Joves en Inclusió tal com indica el seu nom és la inclusió dels nostres joves a la comunitat. Aquest objectiu tan important per tots els que formem part del projecte, el treballem diàriament mitjançant diferents intervencions i una d’elles són les activitats terapèutiques a la comunitat.

En aquestes activitats els joves juntament amb el seu professional referent es desplacen a un determinat establiment (supermercat, bar,…) i allà desenvolupen tasques prèviament apreses i consolidades al centre. Abans d’iniciar aquestes activitats es realitza un conveni amb l’establiment i també, tot i que els joves sempre van acompanyats pel mateix professional, la resta de treballadors reben una breu formació per conèixer les característiques del jove.

Duent a terme aquestes activitats terapèutiques a la comunitat, els nostres joves treballen  aspectes importants per ells que a continuació explicaré, però, sobretot destacaria el fet que a través d’aquestes gaudeixen i tenen accés als recursos i a les oportunitats que ofereix la comunitat com la resta de persones neurotípiques. També aconsegueixen trencar amb molts estigmes que encara avui en dia existeixen al voltant de l’autisme i es dona visibilitat a totes les capacitats que tenen les persones amb autisme.

Un altre aspecte que treballem molt a través d’aquestes activitats terapèutiques és la generalització d’habilitats apreses al centre, és a dir, els joves realitzen tasques apreses al centre en un altre context.

Aquestes activitats també ens permeten treballar molt les habilitats socials i poder, com s’ha dit anteriorment, traslladar per exemple l’aprenentatge de demandes funcionals o el fet de saludar i dir adéu a un entorn natural com és la comunitat.

Actualment, dels cinc joves que conformen el programa Joves en Inclusió, dos ja fa temps que realitzen aquestes activitats terapèutiques a la comunitat i el nostre objectiu és que tots els nostres joves ho puguin fer a la llarga. Un d’ells ho fa a un bar/restaurant realitzant tasques com preparar les taules, netejar les taules, escombrar, reposar begudes a la nevera, entre altres. L’altre jove ho fa d’una banda en un supermercat reposant aliments i begudes i d’altra banda, a un bar/restaurant preparant taules, netejant taules, escombrant, entre altres.

És important mencionar que totes aquestes activitats l’equip de professionals de JEI les adaptem a cada cas i oferim de forma estructurada tots aquells recursos (time-timer,…) i ajudes (que anirem retirant amb el temps) tenint com a objectiu principal afavorir de forma progressiva la seva autonomia en la comunitat.

 

 

Marta Escabrós

Tècnica de JEI